nilsinside hem site in english carnot nilsinside en français

nilsinside AB presenterar
Green Revolution Energy Converter - GREC

energiomvandlare
carnot

Utsläppsfri Energi – För en ljusare framtid

Världens nuvarande energisystem är belastat med höga miljömässiga och ekonomiska kostnader – transportsektorn står ensam för ungefär en fjärdedel av växthusgasutsläppen på grund av förorenande förbränningsmotorer. Dessutom går en betydande mängd energi förlorad som spillvärme i industriella processer; uppskattningar tyder på att mellan 30 % och 50 % av energitillförseln försvinner som värdelös värme. Denna ineffektivitet slösar värdefulla resurser och förvärrar de globala utsläppen, vilket gör övergången till en koldioxidfri ekonomi ännu mer akut. Innovativa lösningar behövs nu, och GREC-motorteknologin är redo att ge ett betydande bidrag.

Uppdatering av energifokus – Här är vi idag

GREC-konceptet befinner sig fortfarande i ett tidigt skede, men dess enorma potential är tydlig. Med GREC-projekt i Sverige och Frankrike söker vi aktivt partners från hela världen för att driva projektet framåt. Vi välkomnar både ekonomiskt stöd och praktiskt samarbete – från grundläggande matematisk modellering till konstruktionen av vår nästa fungerande prototyp.

Steg framåt för en koldioxidfri omställning

Tidiga tester med vår ursprungliga "Woody" Lab Model v1 av trä och aluminium genererade lovande tryckpulser vid låga temperaturskillnader. Även om Lab Model v1 tidigt stötte på vissa problem (Revolving Shutter svällde och fastnade) så gav den värdefulla positiva insikter som format fortsatta forskningsingsinsatser. GREC projekten drivs av gemensamma engagemang för en koldioxidfri framtid, och vi är övertygade om att GREC kommer att spela en avgörande roll i energiomställningen.

Utveckling av fler Lab Model versioner

På FabLab i Brassac, Frankrike, byggde vi en ny version – Lab Model v2 – inspirerad av vår första "Woody" träversion. Tack vare en på FabLab nykonstruerad CNC-skärmaskin producerade vi raskt presissionsutskurna delar direkt från konstruktionsarbetets CAD filer. Vår uppgraderade Lab Model v2 designades för att bekräfta tidigare Lab Model resultat och för att studera den så viktiga konvektiva värmeöverföringskoefficienten (HTC). Att erhålla en pålitlig HTC kommer inte bara att validera våra befintliga beräkningsmetoder och modeller utan också öppna upp för mer avancerade simuleringar. Trots att även denna lovande modell stötte på utmaningar efter ett tidigt påtvingat experiment (Revolving Shutter fastnade IGEN!) så har vi dragit viktiga lärdomar genom att bygga i återvinnigsbara material direkt från våra datorbaserade modeller, och den har dessutom fungerat som ett utmärkt pedagogiskt verktyg för projektstudier med avancerade beräkningar och simuleringar vid Linköpings Universitet.

Framsteg genom HTC-forskning

I Sverige har Linköpings Universitet framgångsrikt drivit GREC-forskningen framåt med flera väldokumenterade teknologprojekt sedan 2021, där de bland annat har beräknat och simulerat de interna värmeöverföringsmekanismerna i GREC. Universitetet designade och byggde sin egen Lab Model v3 och under 2024 genomfördes reproducerbara experiment med volymändringsarbete. En direkt omvandling av en temperaturgradient till elektricitet demonstrerades genom att använda en enkel högtalare som en linjär generator.
Sedan hösten 2024 har ingenjörsskolan ICAM i Toulouse Frankrike anslutit sig för att bidra med värdefull forskning och började med att konsolidera all tidigare dokumentation och arbeten. Lärosätenas kombinerade insatser är basen för planeringen av vår nästa intermediära, småskaliga prototyp klassad till 50 W, vilken kommer att genomgå omfattande studier och experiment på ICAM:s imponerande DepTH‑LAB-plattform. Med en förbättrad förståelse för HTC kommer vi att vara bättre rustade att dimensionera en GREC-motor med stor arbetsvolym. Ekvationen som bestämmer önskad uteffekt hos GREC kommer att klarna. Huvudvariabler som "rotationshastighet", "temperaturgradient", "storlek på arbetsgenererande volym" och "HTC" ingår naturligtvis. Dessa initiativ kommer att föra GREC-teknologin framåt närmare målet: skalbara, utsläppsfria energilösningar.

primärenergi

Länk till Vinnova ansökan EnergiomvandlarenSep2015.pdf
Länk till Vinnova avslag BeslutsmeddelandeDec2015.pdf

updated by KITS